Eredmény kell? Akkor használd a leant!

2023 augusztus 09 - metu_2023

A lean elvek és módszerek következetes alkalmazásával szervezetünk sok pontján számos eredmény érhető el. A munkaerőhiány, a kibocsátás, a készletszintek, a költségek, az elkötelezettség mind azon területek közé tartozik, amelyen javítani tudunk.

Lássuk részletesen! 

A munkaerőhiány napjaink egyik legnagyobb problémája. 

A leannel felszámolhatjuk a veszteségeket és az értékteremtés arányát növelve biztosíthatjuk, hogy a dolgozóink idejük minél nagyobb részében értékteremtő tevékenységgel foglalkozzanak. A gépek működésében lévő veszteségek csökkentésével csökken az átállás időszükséglete, a géphibák miatti állások ideje, a selejt mennyisége, ezáltal a gépek idejük nagyobb részében fognak számunkra hasznos tevékenységet végezni. 

Növekvő kibocsátás

Növelhetjük gépparkunk hatékonyságát így azonos gépparkkal és emberállománnyal nagyobb termelési mennyiséget tudunk előállítani. 

Hatékonyabb szervezet

A lean elvek alkalmazása a vezetésben, a csoportmunkában javítja a teljes szervezet hatékonyságát, ennek eredményeképpen például csökken a felesleges riportok, megbeszélések száma és azok hossza. 

lean-elerheto_eredmenyek_1.jpg

Csökkenő készletek

A fejlesztések eredményei között minden esetben megjelenik a készletek csökkenése, ugyanis az új rendszerek, szabályozások bevezetésével szükségtelenné válnak olyan készletek, melyekre csak a szabályozatlanság és az információ nem megfelelő kezelése miatt volt szükség. 

Hatékonyabb területfelhasználás

A veszteségek csökkentése (például készletek) és a rendszerszemléletű tervezés (például a folyamatok áramlásba rendezése) által kisebb területen is el lehet végezni ugyanazt a tevékenységet. 

Csökkenő költségek

Az előző pontoknak köszönhetően csökkennek az előállítás és üzemelés költségei. 

Javuló morál és elkötelezettség

A dolgozók nagyobb felelősséget kapnak, képességüknek megfelelően előre léphetnek a ranglétrán, lehetőségük van több munkahelyen kipróbálni magukat, a véleményüket a javaslati rendszer által figyelembe veszi a cég. Az 5S-nek köszönhetően egy rendezettebb és élhetőbb munkakörnyezetben dolgozhatnak. 

Javuló minőség

A képzettebb és elkötelezettebb munkaerőnek, valamint a jól szabályozott folyamatoknak köszönhetően csökken a selejt és hibázás, így javul a minőség. 

Rugalmas szervezet és termelés

A statikus, változásokat elutasító, azoktól rettegő szervezet átalakul a változásokra rugalmasan reagáló szervezetté. A termelés képes lesz a vevői igény változására rugalmasan reagálni. 

Javuló kommunikáció, átláthatóság fejlődése

A lean eszközök használatának (például vizuális irányítás) és a szemlélet változásának következtében hatékonyabbá válik a kommunikáció és láthatóvá válnak a célok, előrehaladás, elért eredmények. 

Javuló biztonság

Az összes eddig eredmény következményeként jelentősen javul a munkabiztonság. 

Javuló vevőkiszolgálás és vevői elégedettség

A kiszállítási pontosság növekszik, valamint a vevők problémáinak kezelése is javul, így összességében elégedettebb vevőket kapunk. 

Vonzóbb cég

Mind a leendő munkavállalóknak, mind a leendő vevőknek vonzó egy olyan cég, amely magas szinten áll a leanben, így növekszik az esélye értékes emberek alkalmazásának és az új vevők szerzésének és a meglévők megtartásának. 

Növekvő profit

A fejlesztések minden lehetőséget megteremtenek ahhoz, hogy a cég nyeresége növekedjen, de a felszabaduló kapacitások aktiválásáról, új üzletek szerzéséről a vállalatnak kell gondoskodnia. 

Ahogy látjuk, számtalan kézzelfogható előnye van annak, miért is érdemes alkalmazni a cégünknél a lean szemléletet és a lean módszertant.

A Lean szolgáltatásfejlesztő posztgraduális képzésen olyan szakembereket képezünk, akik sikerrel tudják majd cégüknél alkalmazni az itt megszerzett lean ismereteket. 

szerző: Kosztolányi János, a Lean szolgáltatásfejlesztő képzés szakvezetője

További információ a szerzőről 

https://www.metropolitan.hu/munkatarsak/kosztolanyi-janos

Információ a szakirányú továbbképzésekről

https://www.metropolitan.hu/kurzus/lean-szolgaltatasfejleszto-sztk

süti beállítások módosítása